Om oss

Vårat jobb är att veta mer än dig

Det är vårt jobb att veta mer om industriförnödenheter än vad du behöver göra. Att vi har de flesta av de produkter du kan tänkas behöva är självklart. Men vi förväntar oss att du ska kräva mer än så. Vi känner våra produkter utan och innan och kan råda dig i valet av produkt. Vi vill ha en personlig kundkontakt och du ska kunna kräva en personlig service. Därför sätter vi en ära i att kunna väl så mycket om ditt behov som du själv gör.

Vi minskar dina lagerkostnader

De ekonomiska och administrativa fördelarna med att koncentrera sina inköp till så få leverantörer som möjligt är idag uppenbara för de flesta företag inom bygg, industri och hantverk. En pålitlig lokal leverantör är en förutsättning för en rationell planering. Här är vårt stora sortiment en viktig faktor. Vi har möjlighet att leverera över 500.000 artiklar! Att vi ligger geografiskt nära är ju också en fördel genom att vi kan erbjuda snabbare och billigare leveranser Med hjälp av modern datateknik har vi perfekt kontroll över läget. Du kan göra fördelaktiga årsavtal om leverans-avrop och distribution. Vi kan tillsammans skräddarsy en lagerhantering som innebär lägsta möjliga kostnad för dig.

Miljöpolicy för Järn & Maskin AB

Vi skall medverka till att vår miljö inte påverkas negativt mer än nödvändigt genom att: Vi skall välja de leverantörer som i största möjliga mån arbetar aktivt med miljöarbete. I de fall det finns likvärdiga produkter vad avser effektivitet och ekonomi skall vi välja de produkter som är mest gynnsamma för miljön. Vi skall källsor tera vår t avfall så långt det är möjligt. Järn & Maskin förbinder sig att följa gällande miljölagstiftning, samt jobba mot och ständigt följa upp våra miljömål. Vi arbetar med ett godkänt miljöledningssystem och under ett branschanpassat kvalitetssystem.

Historia

För mer än 60 år sedan startade Järn & Maskin sin verksamhet på Tegelslagargatan 19 i Kristinehamn. Sortimentet hade inte stora likheter med dagens, bland annat sålde man Alfa Laval mjölkmaskiner och Borgward Isabella, dåtidens ”lyxbil” från tyska Wartburg.

1967 köpte Georg Karlsson företaget och påbörjade arbetet med att göra om det till järnhandel.

1970 kom sonen Hans, en av de nuvarande ägarna, in i bilden. På den tiden fanns det hela 6 stycken (!) järnhandlare i Kristinehamn, men under de kommande åren försvann den ena efter den andra och 1985 fanns endast Järn & Maskin kvar.

En anekdot från järnhandelstiden är att det då arbetade en färgstark herre med tilltalsnamnet ”Hugo på Vinga” i affären. En dag kom en ung man fram till Hugo och frågade:

-          Har ni hålfotsinlägg till julgransfötter?

Hugo svarade med allvarlig min:

-          Nej tyvärr, det finns inte.

Ynglingen flinade mot Hugo och öppnade dörren för att gå.

-          Men du, (ropade Hugo då,) – VI HAR DÄREMOT KLACKJÄRN FÖR SKITSTÖVLAR!

1990 flyttades verksamheten till nuvarande lokaler samtidigt som en ändring av inriktningen gjordes till att bli mer av en leverantör till industrisektorn. Järn & Maskin av idag är med sina 9 medarbetare en av regionens ledande leverantörer av industriförnödenheter. Cirka 90% av försäljningen går till industri och hantverk, resterande som kontantförsäljning i en välsorterad butik.

Skriv ut E-post

Varumärken

 • airliquide
 • bahco
 • essve
 • fein
 • gigant
 • guide
 • hitachi
 • hyundai
 • lbrador
 • loctite
 • luna
 • makita
 • peltor
 • promat
 • solidgear
 • stahlwille
 • tengtools
 • zekler

Verktyg

Vi tillhandahåller ett omfattande sortiment av handverktyg i olika pris- och kvalitetsnivåer från kända varumärken som TengTools, Hultafors och Bahco.

Maskiner

Vi hjälper dig välja rätt maskin för det jobb du skall utföra. I butik finns maskiner från bland andra Hitachi, Fein, Einhell och Makita.

Järnvaror

Med ett brett sortiment av skruv, mutter och andra fästdetaljer har vi kompetensen att hjälpa dig hitta lösningar på de problem du ställs inför.

 

Arbetskläder

Vi tillbringar mer tid i våra arbetskläder än i några andra kläder och vi hjälper dig välja rätt kläder och skor från varumärken som Fristad, L. Brador, Top Swede och Solid Gear.

Trädgård

Hos oss hittar du det mesta för trädgården, allt från trädgårdskärror och grillar till ogräsbekämpning och högtryckstvättar.

Personligt skydd

Järn & Maskin hjälper dig förebygga risker kopplade till buller, vibrationer och mekaniska risker så långt det är möjligt. Vi har i vår butik produkter från kända varumärken som Peltor, Guide och Zekler.

truck

 

truck

 

truck

 

truck

 

truck

 

truck